Lykken er et lite hjem (Thoreau’s cabin redux)

How small can you go? (Foto fra www.resourcesforlife.com)
Jay Shafer er en av grunnleggerne og forgrunnsfigurene i den amerikanske small-house-bevegelsen.

Amerikanere er kanskje mer enn andre folkeslag opptatt av å skape nye trender. «The Small House Movement» er en bevegelse dedikert til promotering av bittesmå boliger som er både rimelige og økologiske. Organisasjonen har særlig latt seg inspirere av livskunsteren, forfatteren og filosofen Henry D. Thoreau, som bodde to år i ei lita hytte ved innsjøen Walden Pond i utkanten av byen Concord vest for Boston fra 1845-1847, og som seinere skrev og utga boka «Walden – Livet i skogene«, en av de store klassikerne for alle som er opptatt av en alternativ livsstil og tenkemåte.

Jeg har tre stoler i mitt hus: en for ensomhet, to for vennskap, tre for selskap. (Henry D. Thoreau)

Med $ 20.000 i lomma og bare 14 forskjellige redskaper kan du bygge ditt eget hus...

The small house movement har etterhvert også spredt seg til andre land: I Japan, der plassen er begrenset, har Takaharu Tezuka bygd en bolig for fire personer på 42 kvadratmeter. I Barcelona har Eva Prats og Ricardo Flores presentert en bolig på 28 kvadratmeter, mens den britiske arkitekten Richard Horton har utviklet en «kube» på 7,1 kvadratmeter for 1-2 personer med funksjonelle løsninger for soving, arbeid/spisestue, matlaging og hygiene.

En skandinavisk variant av småhus-trenden er det svenske minihuset “The Hermit’s Cabin”, som jeg har skrevet om tidligere. Uten helt å være klar over det har vel jeg sjøl også på sett og vis vært en del av den samme bevegelsen med det seks kvadratmeter store koie-prosjektet mitt…

Min arkitektvenninne Hilde har sendt meg linken til en youtube-video der smallhouse-gründeren Jay Shafer prater om sine visjoner om det å bo smått, men godt. Hilde er fasinert, men også litt skeptisk til den moderne Thoreau-reduxen. Hun mener Shafer har skapt en klaustrofobisk atmosfære i sitt hjulgående hjem når han stapper det vesle huset fullt av alskens unødvendigheter. I motsetning til Thoreau, som klarte seg lenge med et enkelt bord, et par stoler og ei seng.

… jeg må nesten le når jeg hører han snakke om vår trang til å samle oss ting og fylle opp alle tomrom og skaffe oss mer enn vi trenger …

Les mer om «the small house movement» HER.

3 kommentarer til «Lykken er et lite hjem (Thoreau’s cabin redux)»

  1. Jeg liker de små husene til Tumbleweed, jeg :) Syns ikke de er klaustrofobiske i det hele tatt – og her er det en med klaustrofobi som uttaler seg ;) – og SÅ mye ting har han vel ikke i huset sitt – da ville han ikke fått plass ;)

  2. og det jeg flirte av var ikke idéen om å skrelle bort det overflødige, men at han absolutt måtte stappe inn to rom og kjøkken… og at videosnutten jo også viser hvor veldig mye mer pusterom det ble i hytta til Thoreau (forbildet hans), med færre ting og ikke så utspekulert spesialiserte, oppdelte rom :o)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.