Bygg din egen jordgamme

Grovskisse som viser konstruksjon av jordgamme.
Grovskisse som viser konstruksjon av jordgamme.

Jeg har fått en henvendelse om konstruksjonen av jordgamma som jeg har omtalt her tidligere. Her er en liten forklaring til andre som har planer om å sette i gang. Absolutt å anbefale hvis du liker litt praktisk grovarbeid, og vil ha et trivelig krypinn i skogen uten å legge altfor mye penger i prosjektet.

Skarpholet i Femundmarka er ei lita jordgamme som går helt i ett med omgivelsene. Hilde sitter i døråpninga og lager dagens middag.
Skarpholet i Femundmarka er ei lita jordgamme som går helt i ett med omgivelsene.

Inspirasjon og ideer til konstruksjon har jeg fått fra flere steder på nettet, pluss at jeg har besøkt Skarpholet, ei fin jordgamme i Femundsmarka. Jordgammene som eies av studentene ved NTNU er én av flere inspirasjonskilder: http://org.ntnu.no/koiene/koiene/index.php

Konstruksjon: Jeg fant 4 kraftige, men ikke for tunge, bjørketræ med kraftig buet fot, ca 4 meter tror jeg (lengden tilpasser du etter at du har reist opp buen). Form til to hakk ca 30 cm inn fra hver grovende med vedsag og øks slik at de passer inn i hverandre. Deretter borret jeg gjennomgående hull (med naver) og satte inn gjennomgående treplugg for å låse skjøten. Se tegningen ovenfor.

Reisverket til kåta består av to kraftige bjørkebuer samt en mengde tynne fururaier. Kameraets fisheye-objektiv gjør at byggverket virker større enn det er i virkeligheten!
Reisverket til kåta består av to kraftige bjørkebuer samt en mengde tynne fururaier. Kameraets fisheye-objektiv gjør at byggverket virker større enn det er i virkeligheten!

Alle stokkene går rett ned i bakken. Jeg la ut ei smal stripe med sand for å unngå at de råtner for fort opp.

Absolutt alle skjøter og koblinger er gjort med nylontau (for å unngå at tauene råtner) og/eller gjennomgående trenagler. Ingen spiker er brukt, bortsett fra døra og innrammingen rundt døra.

Den viktigste erfaringen jeg har gjort ellers er at reisverket burde stått oppreist et års tid før det ble kledd med knotteplast og torv. Nå er det endel fukt innendørs og jeg er redd det vil ta mange år før fukten er drevet ut. Som for alle andre trebygninger er det altså VIKTIG at alt treverk barkes og får tid å tørke ut før byggverket tettes.

Et lite krypinn i skogen. Smått er godt. Skulle du slumpe til å passere denne jordgamma må du gjerne ta en tur innom – døra står ulåst, og sengebriskene er dekket med elgskinn slik at du kan sove godt ei natt eller to.
Et lite krypinn i skogen. Smått er godt. Skulle du slumpe til å passere denne jordgamma må du gjerne ta en tur innom – døra står ulåst, og sengebriskene er dekket med elgskinn slik at du kan sove godt ei natt eller to.

6 kommentarer til «Bygg din egen jordgamme»

  1. Interessant. Jeg leser boka «Hemmelige Hytter» nå om dagen, og det er fint å få litt flere detaljer om selve det tekniske ved byggeprosessen. Boka burde inneholdt mer om byggeteknikk, synes jeg. Men det var artig å lese om deg der.

  2. lurer på om en slipper en del fukt ved bruk av never istedenfor knotplast.

    1. Ja, det verste du kan gjøre med en gamme er å tette det helt. Da stenger du fukten ikke pluss at når du tenner bål med åpen flamme er det ikke nokk trekk til å få røyken ut takluken.

  3. Dette er fine saker. Jeg har selv lyst til å bygge noe slikt. Hvordan skal man gå frem for å lovlig kunne bygge en gamme? :)

  4. Hei, flotte illustrasjoner. Jeg lurer på om du kan forklare en indianer knute. Finner ingen referanse andre steder. Skal bruke dette til et speider prosjekt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.