
Drømmen om Middelhavet
Det er ikke uvanlig at båteiere oppe i det høye, kalde nord drømmer om et liv på sjøen under en varmende sol på sørligere breddegrader. Ivar Papadopoulos Samuelsen valgte den mest tungvindte måten for å komme seg sørover.
Det er ikke uvanlig at båteiere oppe i det høye, kalde nord drømmer om et liv på sjøen under en varmende sol på sørligere breddegrader. Ivar Papadopoulos Samuelsen valgte den mest tungvindte måten for å komme seg sørover.
Hvor vanskelig er det å skape god fiksjonslitteratur av frykten for en forventet miljøapokalypse ? Maja Lunde har gjort to forsøk, først med «Bienes historie» fra et par år tilbake, og nå sist med «Blå».
De siste to-tre åra har jeg gang på gang plukket Henry D. Thoreaus «Walden – livet i skogene» ut av bokhylla, både for å la meg inspirere, og for å få et bedre grep om hva han sto for, som tenker – og menneske. Mange av innleggene på denne bloggen er direkte inspirert av originalen og friluftsmennesket, som levde i småbyen Concord, Massachusetts i hele sitt liv fra 1817 til 1872. Flere av epistlene mine kan betraktes som de reneste fotnoter til Thoreau. Selvfølgelig er…
Nedenfor har jeg samlet noen sitater fra tekster jeg har lest gjennom mange år. Diktere, historikere, tenkere, som på ulike måter formulerer tanker knyttet til sivilisasjonsutvikling – og undergang, eller kanskje overgang til andre stadier, nye paradigmer. Sitatene danner litt av inspirasjonsgrunnlaget for undertegnedes private skriveprosjekter. Bange anelser Fortsatt vekst er absolutt påkrevet dersom alle Amerikas millioner skal få muligheter til å bedre sin livskvalitet. Nelson Rockefeller Jeg ville sørge for å leve i dag og ikke ta dagen i morgen for gitt. Har jeg…
I 2011 ga Aschehoug forlag ut boka «Redningsmenn og lykkejegere – norske pionerer i Alaska», skrevet av historikeren, journalisten og forfatteren Roy Andersen. Boka fikk overstrømmende positiv omtale i flere av landets største medier, og ble nominert til Brageprisen i kategorien sakprosa. Jeg fikk nylig en pocketutgave av boka i hendene og ble liggende ei halv natt og nilese, og slukte siste halvdel neste dag. Roy Andersen skriver drivende tett og intenst, og han går stundesvis langt i å dikte seg inn i flere av…
Richard ‘Dick’ Proenneke har for nordamerikanerne litt av den samme legendestatusen som «Anna i ødemarken» har for nordmenn. Jeg har omtalt Proenneke på denne bloggen tidligere. og det er noe med denne sjarmerende historien om eremitten i villmarka som aldri slutter å fasinere meg. Nå har jeg nettopp lest boka «One Man’s Wilderness», som ble utgitt første gang i 1973 av Sam Keith. Boka er i sin helhet basert på Proennekes egne dagboksnotater, og tilfører både flere detaljer og mer dybde til fortellingen som kommer…
En sommerdag i 1980 sto det en middelaldrende, tynn, litt hengslete mann og en litt yngre kvinne utenfor huset til foreldrene mine på Åndalsnes. – God dag, mitt navn er Finn Alnæs. Stemmer det at du er du fjellklatrer? Jeg lurer på om du kan ta på deg et oppdrag med å føre oss til topps på Romsdalshorn? Jeg kjente igjen ansiktet og navnet, og spørsmålet gjorde meg yr og opprømt. Finn Alnæs ville ha meg med på klatretur! Den berømte forfatteren! Dette møtet ble…
I dag ble det lansert ei bok som garantert vil ligge under mange juletrær her i Folldal, og ganske sikkert mange steder langt utafor kommunegrensene også. Spørsmålet er vel om førsteopplaget på 500 eksemplarer er stort nok til å dekke etterspørselen – det vil tida vise. Boka er i hvert fall det ultimate tipset til folldølene når de skal ut på julegavehandel. Tittelen på publikasjonen er «Turbygda Folldal – 50 turer til fots, på sykkel, i kano», og er skrevet og utgitt på eget forlag…
For mange år siden hadde jeg en nabo som gikk til innkjøp av en sprayboks med ugrasmiddel. Jeg iakttok ham fra vinduet mitt mens han spankulerte rundt på plena med løvetanndreperen sin. Med et fornøyd flir rundt munnen og med imponerende flid og presisjon dusjet han passende doser over de gule blomstene, og én etter én bøyde de sine hoder og knakk sammen i knærne. Døden hadde ankommet Edens hage. Men så gikk det som det måtte gå, overalt der livet er større enn døden.…
Denne videosnutten er inspirert av Robert Pirsigs legendariske roman med samme navn fra 1974, og kan betraktes som min personlige, visuelle kommentar til «langsomhetens filosofi». Jeg jobber med å skrive en tekst om samme tema, kanskje kommer det noe her etterhvert…