Ny bok: 50 turer i Folldalsfjella

Arne Lohn har skrevet «Turbygda Folldal», ei bok som beskriver 50 forskjellige turer i Folldalsfjella.

I dag ble det lansert ei bok som garantert vil ligge under mange juletrær her i Folldal, og ganske sikkert mange steder langt utafor kommunegrensene også. Spørsmålet er vel om førsteopplaget på 500 eksemplarer er stort nok til å dekke etterspørselen – det vil tida vise.

Turbygda Folldal har mer å by på enn det som omtales i denne boka. Men de 50 tursforslagene er en bra begynnelse som for folk som vil bli bedre kjent med en utpreget villmarkskommune på Norges tak.

Boka er i hvert fall det ultimate tipset til folldølene når de skal ut på julegavehandel. Tittelen på publikasjonen er «Turbygda Folldal – 50 turer til fots, på sykkel, i kano», og er skrevet og utgitt på eget forlag av Arne Lohn, lederen i Folldal Turlag.

De turene som er tatt med i boka er Arne Lohns personlige utvalg, men han unngår behendig å erklære at dette er de 50 fineste turene i Folldalsfjella. Det gjør han antakelig også klokt i – hvis man spurte 50 folldøler om å lage hver sine lister over anbefalte turer, så ville man helt sikkert få servert svært ulike forslag.

Personlig har jeg ingen spesielle innvendinger mot forfatterens utvalg, jeg synes tvert i mot at han har vært veldig bevisst på å dekke alle deler av kommunen, og ikke minst variere både lengde, vanskelighetsgrad og type turer. Noen vil kanskje savne flere toppturer, og det hadde ikke vært unaturlig om for eksempel Høgronden hadde vært med. Knapt noen kommuner i hele Norge har så mange 2.000 meter topper innenfor eller i umiddelbar nærhet av kommunegrensene som Folldal – alle topper over 2.000 meter i Rondane og i Snøhetta-massivet ligger bare en halvtimes biltur unna kommunesenteret. Men mange av totusenmetringene er velkjente turmål, og Arne Lohn har muligens vært mer opptatt av å peke ut de alternative og litt mindre kjente turmulighetene.

Boka vil utvilsomt bidra til å få folldølene til å bli mer nysgjerrige på andre deler av kommunen enn den grenda og det fjellet de kjenner som sin egen lekegrind fra tidligere. I Folldal, som mange andre steder, er folk flinke til å vandre de stiene de alltid har vandret, og mange grunneiere vet nøyaktig hvor mange maurtuer som befinner seg på deres teiger. Men ikke alle kan si at de er lommekjente i den andre enden av kommunen. Etter å ha bladd litt i denne boka blir de kanskje mer nysgjerrige på hva som befinner seg bak de fjernere blånene.

Storparten av boka beskriver fotturer, fra korte, barnevennlige rusleturer og opp til de seriøse langturene som strekker seg over flere dager. I tillegg har han tatt med et utvalg av de fineste sykkelturene, samt tre klassiske kanoturer på tre av elvene i området; Atna Folla, og Grimsa.

Kartene i boka er hentet fra www.lommejent.no. (Klikk på bildet for å se større versjon.)

Det jeg savner er en innholdsfortegnelse, og kanskje et oversiktskart som forteller særlig tilreisende hvor turene befinner seg i landskapet. Forfatteren har også latt være å si noe om antatt tidsbruk på turene, men jeg tror kanskje at mange kunne tenkt seg et grovt anslag – slik at svigermor slipper å sette på reinsdyrgryta altfor tidlig…

Alle turbeskrivelsene er utstyrt med en kort tekst om naturforhold, litt kulturhistorie, et bilde og et kartutsnitt der turen er inntegnet med start og slutt. Kartene er forøvring hentet fra nettstedet lommekjent.no, og derfra kan de lastes ned for bruk på GPS.

Boka er foreløpig lagt ut for salg kun i to butikker i Folldal, men vil trolig bli å finne hos bokhandlere i Alvdal og på Tynset i nær framtid. Forfatteren tar også bestillinger privat, tlf. 411 01 326, eller epost arne.lohn@fjellnett.no.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.