Ensomhet til salgs

En rødmalt hytte fraktes ut fra fabrikken for å bli solgt som husvære til sivilisasjonstrøtte kjøpere.

Jeg er åpenbart ikke alene om å lengte etter en asketisk tilværelse i ødemarka, langt fra den moderne sivilisasjonens høyst tvilsomme gleder. Et svensk firma, Arvesund, har spesialisert seg på hytteproduksjon for de litt spesielle kjøperne. I den ene enden av skalaen tilbyr de «The Hermit’s Cabin», en bitteliten ferdigprodusert boboks for sivilisasasjonstrøtte mennesker. Eller, som det heter på fabrikantens nettsider: «A symbol for solitude and silence»:

En ensom kvinne har bosatt seg i en "hermits cabin" sammen med sin yndige puddel...

In the fast and stressful society of today, solitude and retirement have turned into a luxury.

Det fabrikkproduserte eremitt-husværet er dimensjonert og utstyrt for én person. Reklamebildene viser en langbent fotomodell i døråpningen, men teksten sier ikke noe om hun har fast bostedsadresse i boksen, sammen med puddelen sin.

Ensomhet og stillhet er et luksusgode i vår travle og moderne hverdag.

Min umiddelbare reaksjon ved oppdagelsen av det svenske påfunnet var at jeg foretrekker mitt eget sjølkonstruerte, skakkbygde og nokså uhøvlede byggverk oppi lia her framfor et upersonlig og masseprodusert losjii kreert av innovative arkitekter med plagsomt tydelige referanser til IKEA-katalogenes anvisninger for vegen til det gode liv.

Kan det tenkes at svenske hytteprodusenter har lest Thoreau´s "Walden". Likheten mellom hytta til skribenten og "the Hermit cabin" er i hvert fall påtakelig.

Men samtidig er det unektelig fasinerende at det finnes et helt marked bestående av mistilpassede og avsosialiserte individer som står klare til å kjøpe seg en dose ensomhet på boks. Dersom «The Hermit´s Cabin» viser seg å bli en salgssuksess på det kommersielle markedet, så er det i hvert fall en av de mer sympatiske trendene i en bransje som ellers er preget av skamløse nyrikingers trang til overdådig og usmakelig ekstravaganse.

Personlig foretrekker jeg mitt eget skakkbygde krypinn framfor en masseprodusert svensk boboks. Men hvem har rett til å definere hva som er den korrekte boformen for eremitt-wannabees?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.