On the road

Pawel Stypula (23) fra Polen har tilbrakt et par hviledager i Folldal undervegs på sin vandretur langs norske landeveger.
Pawel er på leting etter et sted hvor han kan bli kvitt rastløsheten og finne sjelefred.

I kveld ramlet 23-åringen Pawel Stypula innom dørene her, på anbefaling fra felles bekjente i Tønsberg-traktene. Pawel er ute på langtur og har tilbakelagt 70 mil på to bein, uten ski, langs landevegen.

Han startet fra Oslo for 22 dager siden og gikk først oppover Valdres og over fjellet til Vestlandet og Nordfjordeid, og derfra over til Otta, nedover Gudbrandsdalen til Ringebu, og til slutt over Venabufjellet til Atndalen og Folldal.

Pawel er født og oppvokst i Polen, men er en rastløs sjel på vandring og leting etter et sted han kan slå seg til.

– Jeg har ikke ett sted som jeg regner som hjemmet mitt. Jeg er hjemme der jeg er, der og da, sier han.

Han har i en periode arbeidet for teatertruppen «Stella Polaris«, Vestfolds eneste og Norges eldste gjøglerteater. Nå er han på veg mot Trondheim for å utforske hva byen har å by på av kultur og åndsliv.

– Jeg håper at jeg kan finne et sted her i Norge hvor jeg kan slå meg til. Jeg har vært fasinert av den norske naturen i mange år, og trives godt her. Men hvis jeg ikke finner det rette stedet så blir det å vandre sørover på kontinentet igjen for å se hva som dukker opp. Jeg liker ikke å ha for mange planer, sier Pawel.

– Men hvorfor går du langs de kjedelige riksvegene? Hvorfor ikke gå på ski fjellene nordover slik langtravere vanligvis gjør?

– For det første kan jeg ikke gå på ski, jeg har aldri prøvd det! For det andre liker jeg ikke å være for langt unna folk. Et par dager uten å være sammen med andre mennesker holder for meg. Men først og fremst synes jeg det å gå langs vegen er en fin måte å bli kjent med landet og folket på. Det gir meg masse tid til å se og tenke over det man opplever på vegen.

– Mange mennesker er opptatt av at de har vært i så og så mange land, og er mindre opptatt av hva de har opplevd på turene. Men for meg blir den moderne turistens måte å reise på feil. Jeg synes det må være et mål å ha god nok tid til å bli godt kjent med de stedene man kommer til, mener Pawel.

Han vandrer rundt med store deler av det han eier på ryggen. Et enkelt hjem, med en moderne dunsovepose og et telt som de mest kostbare eiendelene. Vanligvis setter han opp teltet like ved vegen, gjerne tidlig på kvelden. Maten varmer han opp på den medbrakte brenneren. Så står han opp grytidlig, drar på seg de stivfrosne vinterskoene og labber videre langs landevegen.

Et par ganger på vegen hit har han hatt mer ordinært tak over hodet. Et sted fikk han tilbud om å overnatte gratis i ei hytte som etter sigende skulle ligge «like ved vegen». Det endte med tre timers vassing i djupsnøen før han fant fram til et bortgjemt krypinn langt til skogs.

Om et par dager er han på veg videre nordover mot Røros. Han regner med å bruke tre dager på det strekket. Derfra har han planlagt å haike til Trondheim.

Litt av en tur: 70 mil med telt og sovepose langs norske landeveger midtvinters.

Pawel er forøvrig registrert medlem på nettstedet CouchSurfing, et nettverk for folk som liker å reise uten å kaste bort tid og penger på kostbare hotellsenger. Nettverket har 5924 medlemmer i Norge, folk som gjerne åpner dørene for hverandre, fortrinnsvis likesinnede som tar med seg mat og eventuelle drikkevarer sjøl:

CouchSurfing is an international non-profit network that connects travelers with locals in over 230 countries and territories around the world. Since 2004, members have been using our system to come together for cultural exchange, friendship, and learning experiences. Today, over a million people who might otherwise never meet are able to share hospitality and cultural understanding.

En sympatisk idé og et godt alternativ hvis du er på leting etter noe annet og mer enn det du blir lokket med i de glansede brosjyrene til de store reiseoperatørene. Jeg tror i hvert fall Pavel setter pris på klestørken og kjøkkenstellet han opplever på sin gjennomreise her i Folldal!

PS: I kveld fikk han være med på elgsafari. Levende elg var det dårlig med, men til gjengjeld fikk han anledning til å studere den omtalte elgkua som har tatt langhelg rett borti skogen her…

– Jeg har lenge hatt lyst til å se elg på nært hold. Nå fikk jeg endelig muligheten, sjøl om det ble litt annerledes enn jeg hadde tenkt, sier 23-åringen.

3 kommentarer til «On the road»

  1. What a Guy! If you need some work Pawel to keeping your dream alive so are you welcome to come work with us during this summer in Oslo.Best regards from the people from Still As stillaser.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.