Trollveggen revisited 45 år etter

Tony Howards bok om førstebestigningen av Trollveggen.
Tony Howard.

En aldri så liten boksensasjon er på veg i posten: Tony Howard, en av mine store forbilder fra ungdomstida, har publisert beretningen om førstebestigningen av Trollveggen i 1965. Utgivelsen har vakt oppsikt og ståhei blant fjellklatrere, særlig på de britiske øyer der førstebestigningen av Trollveggen fortsatt blir regnet som en av de aller største prestasjonene utført av britiske klatrere.

Bokutgivelsen er en sensasjonell hendelse i klatrelitteraturen, ikke minst fordi historien ble skrevet umiddelbart etter førstebestigningen. Men Tony Howard rota bort manuskriptet og glemte hele historien – helt til papirene dukka opp igjen som troll av eske 45 år etter.

En annen legendarisk britisk fjellklatrer, Doug Scott, har skrevet forordet til boka:

‘It is somewhat typical of Tony Howard and the era when he did his greatest climbs that in 1965 he should write a comprehensive and, as it turns out, riveting account of his epic ascent of Troll Wall, then escape to the hills to avoid the limelight and forget all about it for nearly half a century. How wonderful that we can now read about the life and times of all the characters involved in this gripping Norwegian saga. It is about time we had more information about this mountaineer, who has contributed so much to climbing here in Britain and abroad. I found his account compulsive reading, a real page-turner, not just for those interested in big-wall climbing, but also anyone who enjoys reading of epic journeys into the unknown.’

Nå hører det selvfølgelig med til historien at det var et norsk klatrelag som var først opp Trollveggen. Ole Daniel Enersen, Leif Norman Patterson, Odd Eliassen, og Jon Teigland nådde toppen på Norskeruta én dag før Tony Howard, Bill Tweedale og John Amatt fikk kravlet seg opp utsteget fra «The Summit Gully» øverst i Rimmondruta. Sommeren 1965 gikk det store medieoppslag om «landskampen» som pågikk i Trollveggen, og rent faktisk var det altså de fire norske som vant kampen.

"Walks & Climbs in Romsdal" av Tony Howard ble utgitt første gang i 1970 og inspirerte en hel generasjon av unge, ambisiøse norske fjellklatrere.
Tony Howards tegnet den første rutebeskrivelsen for Trollveggen. Tegningen viste de tre første rutene (f.v.): Norskeruta, Franskeruta og Engelskruta/Rimmondruta. Alle tre rutene var noe av det mest ekstreme som var gjort innen fjellklatring på 60-70 tallet.

I 1970 utga Tony Howard boka «Walks and Climbs in Romsdal» – en guidebok der han beskriver og tegner opp samtlige kjente klatreruter i Romsdalsfjellene. Den vesle boka var en skjellsettende litterær veg inn i den vertikale verden for vennegjengen som vokste opp på Åndalsnes, så å si ved foten av Trollveggen, fra midten av 70-tallet og utover. Jeg har fortsatt et eksemplar av boka med blå plastperm stående i hylla, og den er selvfølgelig lest alldeles sønder og sammen.

Men «Walks and Climbs» fortalte bare de aller viktigste tekniske fakta om rutene i Trollveggen. Som 16-år gamle nybegynnere lurte vi fælt på hvem disse engelskmennene hadde vært, og ikke minst hvordan de hadde kommet seg opp dette sinnsykt høye stupet 10 år før vi kjøpte våre aller første klatretau og klatreseler.

Nå, halvannen generasjon seinere, kommer historien som forhåpentligvis gir svaret på alt vi lurte på den gangen.

Boka kan kjøpes HER

Fotografen Harald Sætherøy tok dette fantastiske bildet av et av de største rasene som har gått i Trollveggen de siste åra.
Fotografen Harald Sætherøy tok dette fantastiske bildet av et av de største rasene
som har gått i Trollveggen de siste åra.

Trollveggen er ikke lenger hva den var, i hvert fall ikke med tanke på fjellklatring. Mange store ras fra midtpartiet av veggen har ødelagt eller endret flere av de klassiske klatrerutene, ikke minst Engelskruta (også kalt Rimmondruta etter navnet på klatreklubben som Tony Howard & co tilhørte). Til sammen har det rast ut flere hundre tusen kubikkmeter i løpet av det siste tiåret. De to største rasene ble registrert som jordskjelv både på Kjeller og ved jordskjelvstasjonen i Bergen. Det største skredet gikk 16. september 1998 og ble målt til 2,2 på Richters skala. Så mye som 200.000 tonn stein raste ut. De kraftige rystelsene har sammenheng med at rasmassene kom fra den øvre del av bruddflaten og hadde et fritt fall på 900 meter før de dundret ned i den slake ura ved foten av fjellveggen. Det sier  mye om den umåtelige størrelsen på fjellveggen at sporene etter de gigantiske rasene knapt er synlige. Steinmasser på størrelse med flere «World Trade Center» forsvant ned i avgrunnen uten at Trollveggen har minsket nevneverdig…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.