Gjensyn med Dick Proenneke

Her er et gjensyn med en videoklassiker for alle som drømmer om et enkelt liv i villmarka. (Les mer nedenfor)

Richard «Dick» Proenneke

Richard Louis «Dick» Proenneke (1916 – 2003) bodde alene i 30 år ved Twin Lakes i Alaskas villmark. Han bygde ei solid tømmerhytte med enkle redskaper og levde stort sett av det han jaktet og fanget. Proenneke gjorde store mengder opptak med et 8 mm filmkamera, som seinere har blitt redigert og publisert i moderne video-format. Filmen har vært lagt ut på nett, men på grunn av krangel om opphavsrettigheter har det i perioder vært vanskelig å laste ned videoen i full lengde. Akkurat nå er den tilgjengelig i 2 sekvenser på www.disclose.tv

Proenneke tjenestegjorde i United States Navy som snekker under andre verdenskrig . I denne perioden pådro han seg reumatisk feber og ble sengeliggende i nesten seks måneder. Etter dette bestemte han seg for å vie resten av sitt liv til å styrke helse og kropp.

Etter å ha forlatt marinen satset han på en karriere som mekaniker. Men Proenneke elsket naturen og flyttet til Oregon for å arbeide på en saueranch. I 1950 flyttet han nordover til Shuyak Island, Alaska. I flere år arbeidet han periodevis som som mekaniker mens han sparte opp kapital til pensjonisttilværelsen.

Utsikt utover Twin Lakes

21. mai 1968, i en alder av 51 år, begynte Proenneke å arbeide på det som skulle bli bostedet hans de neste 30 åra ved innsjøene Twin Lakes.

I 1999, 82 år gammel, returnerte Proenneke til sivilisasjonen, og levde resten av sitt liv hos sin bror i California. Han døde av slag 20 april 2003 i en alder av 86. Hytta ved Twin Lakes overdro han til National Park Service, og den har blitt en populær turistattraksjon i den naturskjønne Twin Lakes-regionen.

Filmen «Alone in the Wilderness» ble vist på amerikansk TV og gjorde stor suksess. Filmen er sentrert rundt Proennekes hyttebygging og den storslåtte villmarksnaturen rundt innsjøen, årstidene, dyrelivet og dagligdagse gjøremål i og rundt hytta. Filmen er basert på hans egne filmopptak og fortellerstemme.

Sam Keith skrev boken «One Man’s Wilderness: En Alaskan Odyssey» ( ISBN 0-88240-513-6 ), basert på Proenneke’s artikler og fotomateriale. Boken vant i 1999 National Outdoor Book Award. I 2005 utgav National Park Service og Alaska Natural History Association bind 2 av Proenneke’s dagboksopptegnelser. Proenneke hadde et nært forhold til National Park Service, og bisto med oppsyn i området gjennom mange år. (Kilde: Wikipedia)
Google Maps

4 kommentarer til «Gjensyn med Dick Proenneke»

  1. For et inspirerende menneske. Får nesten lyst til at flytte ut i ødemarka når man har sett filmene.

    1. Ja helt enig :) Jeg er nøyaktig på samme alder som Proenneke da han flytta ut, og jeg fristes til å gjøre noe lignende…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.