Til skogs på hesteryggen

To islandshester tjoret til ei krokete bjørk og ei frittgående dalahoppe. Mer idyllisk kan det ikke bli midt i hjertet av naturskjønne "Lille Alaska".
To islandshester tjoret til ei krokete bjørk og ei frittgående dalahoppe. Mer idyllisk kan det ikke bli midt i hjertet av naturskjønne «Lille Alaska».

I dag var jeg med to erfarne hestejenter til skogs. Grete Skomakerstuen og Gry Nergård hadde pakket salveskene med turmat og mente at jeg hadde godt av en fridag fra hundene. Jeg hadde takket nei til to tidligere tilbud om å bli med på ridetur, og nå våget jeg ikke stritte i mot lenger.

Kylling og rødløk på grillspyd over bålet. Ekte cowboymat.
Kylling og rødløk på grillspyd over bålet. Ekte cowboymat.

Skal jeg være helt ærlig, så var det faktisk veldig lett å si ja. Jeg har lenge fantasert om å eie både hunder og hester, men verken lommeboka eller tida strekker til for å drive med begge deler. Men jeg har vært med på mange nok rideturer til at tanken stadig ligger og ulmer. Hunder om vinteren og hester om sommeren hadde vært det ideelle, men kombinasjonen er desverre ikke helt enkel å få til.

Da er det selvfølgelig desto morsommere å bli invitert med på tur av andre som har hest. Jeg klatret opp på ryggen til Gretes «Fylkar», en godslig og sterk vallak som lystrer det aller minste hint med tømmene. I bedagelig skrittempo ruslet vi over Grimsmoen og ned til ei stor, åpen grasslette ved Grimsa. Her fyra vi opp et lite bål og grillet kylling og løk over glørne.

Jeg føler meg svært priviligert som får servert sånne opplevelser. Etter å ha diltet avgårde på hesteryggen en hel dag ga jeg meg sjøl økenavnet «Lucky Luke». Og når damene overøste meg med komplimenter for mine påståtte rideferdigheter ble jeg alldeles innbildsk – stundesvis var det nesten så jeg trodde de mente det seriøst…

To damer med lang fartstid på hesteryggen: Grete Skomakerstuen og Gry Nergård.
To damer med lang fartstid på hesteryggen: Grete Skomakerstuen og Gry Nergård.

Folldal omtales gjerne som «Lille Alaska» i hundekjører-sammenheng, med landskapsformer som er som skapt for sledeturer. Men jaggu er det et paradis for turridning også, kanskje enda finere enn for hundekjøring. Nede i dalbunnen er det store, åpne furuskoger, med slake liker som strekker seg opp i høgfjellet der ridemulighetene er ubegrensede.

Hvis du som leser disse linjene planlegger en rideferie til sommeren, så bør Folldal stå høyt på listen over potensielle destinasjoner. Tre ridesentre tilbyr alt fra korte dagsturer opp til ukeslange ekspedisjoner: Nersveen Fjellridning (Facebook), Kvistli Islandshester og Hjerkinn Fjellstue.

Jeg var sjøl med på en tre dagers ridetur med Kvistli for to år siden, og den turen står stadig for meg som en av de fineste opplevelsene jeg har hatt siden jeg flytta til Folldal. Les om turen her.

Islandshesten "Dynjandi" bar Lucky Luke på ryggen tre lange dager til ende uten en eneste gang å klage.
Islandshesten «Dynjandi» bar Lucky Luke på ryggen tre lange dager til ende uten en eneste gang å klage.
Fantastisk rideterreng i Dørålen.
Fantastisk rideterreng i Dørålen.
På toppen av Streitkampen med 15 islandshester sommeren 2010.
På toppen av Streitkampen med 15 islandshester sommeren 2010.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.