Historisk pulkløp over Hardangervidda

Foto: www.xtremeidfjord.no
Deltakerne i Xtreme Endurance Eidfjord kan følges på GPS, på samme måte som i de store hundeløpene. Ida Karlstrøm, kjent fra Finnmarksløpet og for sin Norge på langs-ekspedisjon, er en av deltakerne.

Et ny type skiløper-konkurranse har dukket opp og pågår akkurat nå i anledning 100 års jubileet for Roald Amundsens erobring av sydpolen.

«Xtreme Endurance Eidfjord» er en konkurranse for skiløpere med 40 kilos pulk. Det 100 km lange løpet starter på Haukelisæter Fjellstue og ender opp på Feet/Garen i Sysendalen, Eidfjord.

Følg deltakerne på GPS HER.

Nå leser jeg i Hardanger Folkeblad at Erling Smedsrud vant løpet med fjorårsvinneren Thomas Andersen på 2. plass. Vinneren brukte totalt 30 timer på 100 kilometer, inkl. 8 timer obligatorisk pause – altså en reell marsj-tid på 22 timer. Ikke verst med en 40 kilos pulk på slep.

Arrangørene har åpenbart latt seg inspirere av opplegget for langdistanse hundeløp, med 3 sjekkpunkter undervegs og én obligatorisk kvile på 8 timer. Konkurransereglene stiller også krav til obligatorisk utstyr, og løpet er «unsupported»; dvs. at det er forbudt å motta hjelp undervegs. Førstemann/kvinne over målstreken er vinner!

Løypetraseen er den samme som Roald Amundsen og broren fulgte i 1896, som forberedelse til sin polforsking. Turen kostet Amundsen-brødrene nesten livet: De hadde kalkulert med 3 dager, men brukte 8 dager, nesten uten mat. 30 år seinere skrev Roald Amundsen:

Roald Amundsen

”Turen på Hardangervidda var fylt av likeså hårde påkjenninger og store farer som nogen av dem det senere har vært min lodd å møte i polaregnene”.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.