Runde hus og tromme-meditasjon

Meditasjon rundt bålet til lyden av taktfaste trommerytmer på Gaia Sommerfestival i Alvdal.
Meditasjon rundt bålet til lyden av taktfaste trommerytmer på Gaia Sommerfestival i Alvdal.

I helga hadde jeg gleden av å besøke Gaia Sommerfestival på Alvdal som journalist for regionavisa Østlendingen.

Jeg tilstår at jeg hadde magen full av motforestillinger på forhånd – jeg har noen innebygde reflekser mot alt som smaker av religiøs sekterisme og romantiske drømmerier om at verden kan reddes bare man drikker litt mer grønn urtete og spiser litt mer økologiske grønnsaker.

Men så må jeg skynde meg å si at jeg faktisk ble positiv overrasket.

Noe av det første jeg så var et halvfullt askebeger utafor inngangsdøra og åpnede vinkartonger innafor. Og fra det store konferanserommet lød det både høylydt latter og ivrige diskusjoner fra et femtitalls festglade mennesker.

Nina Østgaard, John Gursli og Fredrik Indergård viste seg å ikke være verken religiøse fanatikere eller veldig glade i økologisk urtete.
Nina Østgaard, John Gursli og Fredrik Indergård viste seg å ikke være verken religiøse fanatikere eller veldig glade i økologisk urtete.

Jeg konkluderte derfor raskt med at denne gjengen neppe kunne være verken avholdsfanatikere eller tungsindige, religiøse særinger som hadde rota seg opp i feil sidedal.

Etter de første samtalene med et par av frontfigurene for festivalen ble jeg enda mer optimistisk. Jeg fikk litt godfølelsen av å ha kommet blant likesinnede, og fant ut at jeg burde gi dem en sjanse.

Festivaltdeltakerne viste seg etterhvert å være et femtitalls ressurssterke og svært reflekterte mennesker fra hele landet som hadde kommet sammen i et nyetablert «senter for livskvalitet» i en bygning som tidligere har huset et møbelvarefirma.

Et sentralt tema på festivalen var foredrag og samtaler om planene for en hel liten landsby av runde hus, som er tenkt bygget på den 22 dekar store tomta som omslutter hovedhuset.

Foretaket Gaia Øst Eiendom AS kjøpte eiendommen Follheim tidligere i år. Hovedhuset, som tidligere var møbelverksted og butikk, er allerede omdannet til et konferansesenter med tilhørende kontor- og overnattingsfasiliteter.

Neste fase er å få godkjent planene for en landsby bestående av «Mandalahus» – runde hytter og eneboliger.

Gaia Øst Eiendom AS eies og drives av 15 mennesker som alle sammen ønsker å realisere et ønske om å leve et langsommere liv, i takt med seg sjøl og naturen. De 15 medeierne planlegger å bosette seg helt eller delvis i landsbyen for å realisere prosjektet i fellesskap.

– Gaia-navnet har fått mange til å spørre om vi er en religiøs sekt av et eller annet slag. Men prosjektet er overhodet ikke religiøst relatert på noen måte, forklarer John Gursli, en av de ivrigste blant ildsjelene og medeierne i aksjeselskapet.

Hus fra det kanadiske firmaet Mandala Homes.
Hus fra det kanadiske firmaet Mandala Homes.

– Vi er 15 voksne mennesker med vidt forskjellige yrkesbakgrunner, men med et felles ønske om å leve og arbeide annerledes, i et mini-samfunn der vi på sikt vil skape våre egne arbeidsplasser og forsøke å være mest mulig sjølforsynt med mat og energi, sier Gursli.

– Ideen om runde hus kommer fra Nord-Amerika, og vi har blitt forhandlere av en kanadisk hustype fra Mandala Homes. (Se LINK)

– Tanken er at runde hus er værbestandige og miljøvennlige, og ikke minst er de utformet slik at de gir en positiv virkning for helse og psyke, sier Fredrik Indergård, en av medeierne i selskapet.

Gaia-sommerfestival-03
14 år gamle Gina Måntrøen hadde sitt høyst personlige kunstprosjekt på gang: «Don´t tell».

– Går det slik vi håper vil vi som har kjøpt oss inn i Gaia Øst Eiendom flytte til Alvdal og realisere våre planer i fellesskap her på Follheim, sier John Gursli.

På festivalprogrammet sto en lang rekke foredrag om ulike sider av temaet livskvalitet. Deltakerne har også fått med seg kunstutstillinger, matopplevelser og ulike kulturelle arrangementer.

På ei øy i elveleiet nede i dalbunnen møttes en gruppe rundt et bål i skogen for å meditere til lyden av taktfaste trommerytmer:

Godt voksne mennesker som har utviklet sine ulike metoder for å etterstrebe sinnsro og kontakt med naturen.

Forsvinner man inn i sin egen tankeverden, så høres ikke lenger trommene.
Skog, mennesker, tanker og trommelyder.

Jeg ble med gruppen som valgte å bruke den milde lørdagskvelden rundt bålet. Først som journalist og fotograf, men så ble jeg oppfordret til å sitte ned i ringen og delta i en «guidet trommereise».

For min del ble det en litt blandet erfaring. Opplevelsen av å sitte ved et bål og fundere over livets små og store mysterier har jeg hatt mange ganger. Men å  sitte i en ring samme med et dusin fremmede mennesker ga meg først og fremst en svært så bevisst opplevelse av å delta i et eksotisk eksperiment.

På spørsmål om hvordan jeg likte situasjonen svarte jeg omtrent slik:

– Jeg må tilstå at jeg baler litt med dobbeltrolle-følelsen ettersom jeg sitter her både som utenforstående, objektiv journalist – og som en deltaker som prøver så godt han kan. Men det var en morsom opplevelse!

Jeg forlot ringen sammen med et par andre festivaldeltakere mens nye trommelyder rumlet gjennom den nattstille skogen. Jeg kom til å tenke på den pent brukte tamtam-tromma jeg har hjemme. Kanskje tar jeg den med til skogs en dag og lager min egen trommereise.

***

Reportasjen fra Gaia sommerfestival står på trykk i Østlendingen mandag 4. august 2014

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.