Nytt forsøk på reinsjakt

Nyskutt rein under reinsjakta i Brøstdalsfjella omkring 1974. Pappa skjøt og slaktet, jeg var med som bærer og tilskuer. Den eneste reinsjakta jeg har vært med på.

I dag bestemte jeg meg for å søke reinsjakt til høsten. To ganger tidligere har jeg fått tildelt kort – uten at det ble noe jakt…

Villrein. (Foto: Arne Nyaas)

Som jeg har nevnt tidligere på disse nettsidene har jeg en far som var lidenskapelig jeger og sportsfisker i sine yngre dager. Det eneste han hadde i hodet hele høsten var jakt, fortrinnsvis rypejakt og annen småviltjakt. Sommeren gikk med til laksefiske i Raumaelva. Jeg vokste opp i et hus der det ble pratet jakt og fiske dagstøtt, så det er et underlig mirakel at jeg ikke ble besatt av basillen. Forklaringen er muligens at senior ikke likte å ha med seg ungene når han sprang med børsa i handa, eller rodde etter laksen i elva. Han var kjent for å gå lenger og fortere enn de fleste, og har aldri vært typen som gadd å vente på de som ikke klarte å henge på.

Dette er kanskje også forklaringen på at jeg begynte med klatretau i bratte fjellvegger i stedet. Et eller annet sted måtte jeg vel kompensere for mangelen på gode skrøner som kunne fortelles etter ei lang jakthelg eller mange våkne døgn i lakseelva.

Jeg tok jegerprøven for tre år siden og var ganske ivrig på å prøve meg som jeger. Men så fikk jeg aldri somla meg til å komme igang med skytetreninga og dermed ble det heller ingen oppskyting – og ingen jakt. Våpen og skyting har jeg aldri interessert meg for, kanskje også et resultat av overdose i oppveksten der jeg kjeda meg fælt på mange lerdueskytinger uten å få sjansen til å prøve sjøl.

I Folldal statsallmenning kan du søke om reinsjakt enten i Knutshø villreinområde eller i Rondane Nord. Innebygdsboende har førsteprioritet og det deles ut halvannet hundre jaktkort hvert år. I tillegg er det mulig å søke jakt i privateide jaktområder, men også der er det fastboende og først og fremst grunneierne sjøl, som står først i køa. Jeg har søkt på kort i Knutshø som førsteprioritet, og Rondane nord som andreprioritet. Ettersom jeg ikke søkte jakt i fjor skal jeg i teorien være sikret å få kort til høstens jakt.

Jeg kjenner at det kribler og lokker. Reinsjakta er et av årets store høydepunkter i Folldal. Her har folket fanget og jaktet rein siden innlandsisen forsvant, og tradisjonene har vært holdt i hevd fra generasjon til generasjon. Å være interessert i friluftsliv her uten å jakte er som å bo uti havgapet uten å fiske. Det er fullt mulig – men litt rart…

Reinsdyrjakt i Skjåk og Rendalen, filmtrailer fra www.jaktglede.no.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.