Siste møte med Mannen

Mannen er egentlig navnet på denne gedigne steinblokka, som balanserer helt ute på kanten mot Romsdalen. Den forsvinner ned i avgrunnen den dagen det store raset går.
Mannen er egentlig navnet på denne gedigne steinblokka, som balanserer helt ute på kanten mot Romsdalen. Den forsvinner ned i avgrunnen den dagen det store raset går.

I dag besøkte jeg et sted som er på veg mot total utslettelse. Den seks-sju meter høge fjellbokka Mannen, 1294 meter over havet, står fortsatt ute på kanten av avgrunnen ned mot Romsdalen. Men, i morgen, eller i neste uke, eller om ett år, eller om ti år, vil Mannen høyst sannsynlig ha tippet over og blitt pulverisert til småstein og støv på veg ned mot dalbunnen, mer enn tusen meter lenger ned.

Men, steinblokka er bare en pitteliten stein helt på toppen av et gedigent fjellparti som er i bevegelse, fra noen få millimeter til flere centimeter, hver eneste dag.

Kollaps på gang. Fjellpartiet til høyre for snøbreen beveger seg faretruende raskt ut mot Romsdalen.
Kollaps på gang. Fjellpartiet til høyre for snøbreen beveger seg faretruende raskt ut mot Romsdalen.

Mannen og fjellet rundt er et fasinerende landskap formet av dramatiske, geologiske prosesser. Men området er også et av de mest uhyggelig landskapene jeg har sett. De enorme fjellsprekkene viser med all mulig tydelighet at geologene antakelig har god grunn til å advare mot at et gigantisk steinskred er nært forestående.

Når man spiser nistepakka med ryggen mot den tilsynelatende vaklevorne steinblokka på kanten av stupet, så sitter man uvegerlig og lytter til romlelyder og rystelser i fjellet. Den minste knakelyd og risting ville fått meg til å ta beina fatt og løpe mitt livs raskeste 100 meter bort fra stupkanten.

Toppen av fjellpartiet Mannen er tettpakket med høyteknologisk overvåkingsutstyr.
Toppen av fjellpartiet Mannen er tettpakket med høyteknologisk overvåkingsutstyr.

Geologene har avdekket at hele området rundt Mannen er i ferd med å kollapse. Det kan bety at opp mot 100 millioner kubikkmeter kan velte ned i dalen. I så fall vil det bli et av de største steinskredene man kjenner til i Norgeshistorien.

Dersom hele fjellpartiet raser ut vil skredet høyst sannsynlig gå tvers over Romsdalen. Flere gardsbruk kan bli utslettet, og Raumaelva vil i løpet av få dager fylle opp dalbunnen og danne en innsjø på oversiden av demningen. Hvis, eller når demningen brister, kan en gigantisk katastrofeflom utrette store ødeleggelser videre nedover dalen. I verste fall kan deler av Åndalsnes-området med 4.000 innbyggere bli totalrasert.

Den gule stanga dypt nede i en av sprekkene registrerer bevegelser i fjellet.
Den gule stanga dypt nede i en av sprekkene registrerer bevegelser i fjellet.

Jeg var sistemann ned fra Mannen i dag, og jeg gikk ned fra fjellet med en besynderlig følelse av at dette var min avskjed med Mannen. Det er minst 30 år siden jeg var der sist, og sannsynligheten for at jeg får oppleve stedet en gang til før raset går er neppe veldig stor. For en mannsalder siden var muligheten av et framtidig steinskred fra Mannen bare en mistanke som ble nevnt mann og mann i mellom.  Men nå overvåkes fjellet døgnet rundt hver eneste dag gjennom hele året. Geologene sitter så å si med fingeren på alarmknappen. Alle de høyteknologiske måleinstrumentene på toppen bekrefter inntrykket av at noe alvorlig er på gang.

Utsikt fra Mannen. Romsdalshorn, Hornaksla, Vengetindene, Kvanndalstind og Karlskråtind på motsatt side av Romsdalen.
Utsikt fra Mannen. Romsdalshorn, Hornaksla, Vengetindene, Kvanndalstind og Karlskråtind på motsatt side av Romsdalen.
Utsikt mot Breitind og Trolltindene.
Utsikt mot Breitind og Trolltindene.
På toppen av Mannen kan besøkende skrive navnet sitt i en gjestebok.
På toppen av Mannen kan besøkende skrive navnet sitt i en gjestebok.
Gjesteboka viser at Mannen har blitt et svært populært turmål.
Gjesteboka viser at Mannen har blitt et svært populært turmål.
Stien fra Trollstigen til Mannen er tydelig merket.
Stien fra Trollstigen til Mannen er tydelig merket.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.