Nytt navn på gamle fjell

På nettsiden www.fjellkjeden.no kan man lese mer om idéen bak avstemningen om hva den langstrakte norske fjellkjeden skal hete.
På nettsiden www.fjellkjeden.no kan man lese mer om idéen bak avstemningen om hva den langstrakte norske fjellkjeden skal hete.
Den norske fjellkjeden strekker seg fra Agder og Rogaland i sør til Finnmark i nord og er nesten 1300 km lang. I dette kartet kommer den  langstrakte fjellkjeden tydelig frem ved at det er lagt farge på høyder over 400 meter. Inn i mellom finner vi kjente fjellområder med klingende navn som Jotunheimen og Rondane, Børgefjell og Svartisen.
Den norske fjellkjeden strekker seg fra Agder og Rogaland i sør til Finnmark i nord og er nesten 1300 km lang. I dette kartet kommer den langstrakte fjellkjeden tydelig frem ved at det er lagt farge på høyder over 400 meter. Inn i mellom finner vi kjente fjellområder med klingende navn som Jotunheimen og Rondane, Børgefjell og Svartisen.

Så er det avgjort – de gamle fjell har fått nytt navn: Nordryggen.

Navngivningen har skjedd i regi av Norsk Geologisk Forening, som mottok 5010 forslag i navnekonkurransen som de startet sammen med Den Norske Turistforening i vinter.

Juryen plukket så ut sju finalister, som det norske folk de siste ukene har stemt blant på UT.no.

Tidligere har flere navn blitt brukt om deler av fjellkjeden, men ingen av disse er dekkende for hele fjellkjeden.

Nordryggen fikk 27,2 prosent av stemmene.

Like bak fulgte Midgardsfjella med 24,37 prosent og Jutulryggen med 18,87 prosent av stemmene. Trollfjella, Skandesfjella, Vikingfjella og Eventyrfjella nådde heller ikke opp.

Personlig er jeg litt usikker på hva jeg skal mene om navnet. Det virker både naturlig og oppkonstruert og samme tid. Jeg lurer på om jeg ga min stemme til «Vikingfjella», uten å være helt overbevist om at det var riktig heller.

Det er jo litt pussig at den 1.300 kilometer lange fjellkjeden, den lengste i Europa, ikke har hatt noe navn. I alle år har jeg hørt meteorologene snakke om «Langfjella», og i andre sammenhenger snakkes det om «Kjølen». Men jeg har aldri fått noen fullgod forklaring på hvilke fjellområder disse betegnelsene er ment å dekke. Det eneste jeg har skjønt er at ingen av dem har vært navnet på hele den langstrakte fjellryggen.

Etter hva jeg forstår er «Nordryggen» en del av den Kaledonske fjellkjede:

Den kaledonske fjellkjede er en fjellkjede som oppstod ved fjellkjedefolding da kontinentene Laurentia (Nord-Amerika) og Baltika (Europa) støtte sammen i devontiden. Den er oppkalt etter Caledonia som er latinsk for Skottland, hvor det er en rest av fjellkjeden. Fjellkjeden dekker fortsatt store deler av Svalbard, Skottland, Norge og østkysten av USA. Omtrent 2/3 av Norges berggrunn omfattes av Den kaledonske fjellkjeden, som strekker seg inn i Sverige og Finland. (Wikipedia)

Jeg vil tippe at det tar litt tid før «Nordryggen» blir etablert som et velkjent og allminnelig brukt navn. Kjært barn har mange navn, det ene kan være like godt som det andre. Men uansett – gratulerer med navnet, du gamle fjell i syningom!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.