Treningsøkt i sommervarmen

Det er mulig å trene trekkhunder også på varme sommerdager. Men det krever mer årvåkenhet fra kjøreren, mye drikke, og gjerne et kaldt bad eller flere undervegs.Denne videosnutten er tatt opp på en treningstur med temperatur i overkant av 15 varmegrader.

På varme sommerdager må hundene få anledning til langvarig avkjøling i kaldt vann for å unngå overoppheting
På varme sommerdager må hundene få anledning til langvarig avkjøling i kaldt vann for å unngå overoppheting

Alaskahuskyer bruker samme «klær» året rundt, enten termometeret viser 40 minus eller 30 pluss. Den tjukke pelsen gjør at de tåler ekstrem kulde, men pelsen skaper også problemer på varme sommerdager.

Jeg har gjort både dårlige og gode erfaringer med å trene hunder gjennom sommersesongen. Jeg har sett hunder vise tegn på overoppheting, og det kan være kjempeskummelt – i verste fall kan de få varige mén. Heldigvis har jeg aldri opplevd fatale «uhell», og jeg har lært meg at det handler om å være forsiktig, og årvåken for signaler om at noe er galt.

I løpet av de åra jeg har drevet hundekjøring har jeg erfart at det er fullt mulig å la hundene få seg noen lufteturer sjøl om termometeret egentlig tilsier at de bør få hvile. Mange hundekjørere har en øvre temperaturgrense på 10 grader, andre på 15 grader. Dermed må lufteturene gjerne foregå grytidlig på morgenkvisten, eller seint på kvelden etter at sola har gått ned.

Jeg mener at det er fullt forsvarlig å kjøre ut i 15 grader, men med noen veldig klare forutsetninger:

For det første er det svært viktig at hundene får nok drikke. Og kanskje like viktig: de må få muligheter til å kjøle seg ned undervegs. Det siste betyr at de rett og slett må få anledning til en real dukkert i en kjølig bekk eller et vann. Og der bør de få oppholde seg til hele spannet gir signal om de er klar til å løpe videre.

Drikkepausene og vannavkjølingen må de få før de begynner å vise ubehag. Når en hund begynner å sjangle har man allerede passert en grense hvor skaden kan ha skjedd. Hundene løper til de stuper – det er kjørerens soleklare ansvar å forstå hva hundene tåler.

Like viktig som nok drikke og kjølige bad er tilvenningen til å løpe i varmt vær. Dersom hundene har vært uten trening i en lang periode tåler de varmen svært dårlig. Og motsatt: dersom de har blitt holdt i tålelig god kondisjon tåler de mer. To, tre løpeturer på mellom ei og to mil i uka hele sommeren gjennom er nok til at de holder seg noenlunde i form og tåler å bevege seg i 10-15 graders varme.

Varme kan være en vel så stor trussel for trekkhunder som sprengkulde. Men en varm sommer er ingen unnskyldning for å la hundene ligge i solsteika dag etter dag uten å få seg en eneste luftetur. La hundene løpe – men bruk hodet!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.