Å leve uten penger

68 år gamle Heidemarie Schwermer har blitt en medeyndling på kontinentet. Hun reiser rundt fra by til by, og fra land til land, for å fortelle om hvordan hun lever et liv uten penger og uten fast bopel.

Kan man være lykkelig uten eiendeler? Er det mulig å leve uten penger? 68 år gamle Heidemarie Schwermer fra Tryskland har klart seg uten penger i 14 år. En dag sa hun opp leiligheten sin og ga vekk alle sine eiendeler for å prøve en helt ny tilværelse basert på å bytte tjenester – totalt uten bruk av penger. Mens noen blir sinte og kaller henne en snylter og parasitt, mener andre at hun går foran som et godt eksempel og lar seg inspirere og fasinere.

På nettsidene til NRK kan du se en dokumentar om Heidemarie Schwermer.
(Programmet er tilgjengelig fram til 23. desember 2011)

3 kommentarer til «Å leve uten penger»

 1. Spacemann Spiff du er på jordet, eller skal vi mer passende si langt fra jorden og virkeligheten. Om penger kun hadde vært byttemiddel 1/1,som de var i sin opprinnelse så hadde det vært ukomplisert. Men nå er ikke bare pengene selv, men verdien av dem er spekulasjonsobjekt uten at de i det hele tatt finnes som realverdier, i kraft av rente og gjeld, utenfor folkelig kontroll (fractional reserve banking: http://en.wikipedia.org/wiki/Fractional_reserve_banking). Et system hvor penger ikke bare er byttemiddel, men selve målet.

  Penger er og et onde i den forstand at den fremmedgjør mennesket fra naturen og de prosessene som er nødvendige for i det hele tatt å holde oss i live. Denne fremmedgjøringen er en dypereliggende årsak til at vi aksepterer et naturødeleggende system.

  Anbefaler artikkelserien «Hva er penger?» på KULTURVERK.COM:

  http://www.kulturverk.com/2011/08/08/hva-er-penger/

 2. Det å bytte varer og tjenester er jo i realiteten det samme som penger. Penger har en verdi fordi staten har garantert for pengene, og med det så bytter man jo ting, bare at man bytter via penger. En arbeider bytter arbeidskraften sin mot mat, tak over hodet, strøm osv, men istedetfor å få X antall KW, en leilighet til disposisjon frem til neste utbetaling osv, så går det via penger. Penger er altså bare noe som gjør systemet uendelig mye mer fleksibelt og bør ikke ses på som et onde.

 3. det hadde vært en befrielse å slippe å tenke på penger.
  jaget etter dem og bekymringene for om man har nok av dem eller ikke stjeler en alt for stor del av livene våre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.