En astronomisk opplevelse

Et uendelig mørke, med myriader av galakser, stjerner og planeter, og et sted der oppe en supernova i full blomst.
Supernovaen 2011fe fotografert fra Oslo av Odd Trondal 16. september. Foto: Odd Trondal (Klikk på bildet for å se full størrelse)

En perfekt kveld for astronomiske observasjoner: Jeg prøvde å finne SN2011fe, supernovaen som nå står i full blomst i nærheten av Alcor og Mizar i sternetegnet Karlsvogna. Men med en håndholdt kikkert 10×50 ser man bare noen få millioner stjerner, og supernovaen 22 millioner lysår borte fortonte seg desverre bare som én av mange tilsynelatende like prikker.

Men det er jo morsomt å vite at man faktisk står og ser på et mirakel som er så stort og fjernt: – støvet fra en eksplodert stjerne som nå blåses utover i tomrommet med millioner av kilometer i timen og lyser med fem milliarder ganger styrken til vår egen sol. SN2011fe eksploderte i galaksen M101, som med sin avstand på omkring 22 millioner lysår befinner seg i vårt galaktiske nabolag. I forhold til de fleste andre galakser kan vi nesten ta på den…

Betelgeuse er stjernen som danner den venstre skulderen til Orion - jegeren som er dømt til å jage over himmelen etter Pleiadene til evig tid

Dette blir antakelig den eneste supernovaen jeg vil se i løpet av mitt liv. Det skjer nesten daglig sånne eksplosjoner der ute, men det går tiår mellom hver gang de er synlige fra jordkloden med en vanlig kikkert.

Det er jo lov å håpe at det skjer noe med Betelgeuse i stjernebildet Orion i løpet av vår levetid. Betelgeuse er 290 ganger større enn vår egen sol, og nå er den inne i sin endetid – den vil frigjøre så mye energi som supernova at den vil lyse opp himmelen og gjøre natt til halvlys dag på jorda. Astronomene påstår at den har maks 1000 år igjen…

Les mer på bloggen til astrofysiker Knut Jørgen Ødegård.

(http://www.astroevents.no/sn2011feprog.html)

Én kommentar til «En astronomisk opplevelse»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.