Norske eventyrere og oppdagere

Amundsen og hans menn på Sydpolen i 1912 - det største øyeblikket i norsk polarhistorie?

Hvem er den aller største og viktigste norske oppdageren og eventyreren gjennom alle tider? Eller kanskje vi heller skulle snakke om «villmarking»? Eirik Raude eller Leiv Erikson? Frithjof Nansen eller Roald Amundsen? Thor Heyerdahl? Lars Monsen eller Stein P. Aasheim?

Det er mange å velge mellom, og svaret avhenger antakelig av hva man legger vekt på: Hvor epokegjørende var de oppdagelsene som ble oppnådd? Hvilken status har oppdageren/eventyreren fått i ettertid? Hvor heroisk var bragden(e) som ble utført? Var oppdageren en sympatisk type, eller en hensynsløs sjøldigger?

Helge Ingstad.

Spørsmålet om hvem som er den største dukket opp da jeg tidligere i dag mottok Frode Skarsteins biografi om Helge Ingstad. Sakføreren fra Levanger som la ned advokatpraksisen sin og reiste til villmarka i Nord-Canada i 1926 og ble der i fire år, og som skrev klassikeren «Pelsjegerliv» da han kom hjem igjen. Første gang jeg leste den boka ble jeg, som mange andre, fullstendig bergtatt. Og jeg har neppe noen gang verken tidligere eller seinere lest ei bok som ga meg en nesten vemodig lengsel etter å reise ut og oppleve det store eventyret.

Men å utrope Helge Ingstad til den største norske oppdageren gjennom alle tider er kanskje drøyt? Hva mener du? Hvem er din favoritt? Listen nedenfor er hentet fra Wikipedia ved å søke på «norske polfarere» og «norske oppdagere«. Et skjønnsomt utvalg er gjentatt i selve meningsmålingen. I tillegg har jeg sjøl lagt til noen navn som pussig nok manglet på Wikipedia-listene; Eirik Raude, Leiv Eriksson, Leonhard Seppala, Thor Heyerdahl, Lars Monsen og Stein P. Aasheim. Kriteriene for hvem som er med på lista nedenfor kan utvilsomt diskuteres. Antakelig har jeg også glemt noen, og tar gjerne imot tips om navn som burde være med.

Men først og fremst har jeg ønske om at alle som leser denne saken heier fram sine favoritter ved å delta i meningsmålingen i høyre spalte. NB: det er kun mulig å stemme på 3 navn for hver bruker (IP-adresse).

Klikk navnene på listen nedenfor dersom du ønsker å vite mer om de enkelte navnene:

Ta en titt også på disse nettsidene:

2 kommentarer til «Norske eventyrere og oppdagere»

  1. Endelig er jeg enig med Peter Engelschiøn. :) Otto Sverdrup, om enn en dårlig PR-mann, burde vært med på enhver liste over norske polare utforskere. En av de tre store, spør du meg.

  2. Hei
    Hvorfor kan man ikke stemme på Otto Sverdrup?
    Helge Ingstad har skrevet følgende om ham;

    «Otto Sverdrup er en av vårt lands fremste polarforskere, på linje med Fridtjof Nansen og Roald Amundsen.
    Det er en skam i hvilken grad hans store innsats er tilsidesatt. Ikke bare deltok han i Nansens ferd over Grønland og var kaptein på «Fram» under ferden over poljavet, men i løpet av fire år foretok han med «Fram» sin egen forskningsferd i arkisk Canada. Der oppdaget han og utforsket et landområde nesten så stort som det sydlige Norge og samlet et rikt materiell av vitenskapelig interesse»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.