Enda en duppeditt-nyhet


Med appen ViewRanger på mobiltelefonen har du en snerten GPS for navigasjon og turregistrering.
NB: På skjermdumpen ovenfor ser du bare et vanlig Google-kart, men på telefonen vises et fullverdig 1:50.000 kart.

For noen uker siden installerte jeg en artig app på det bærbare telefonapparatet mitt; SportsTracker. Kort fortalt er det et dataprogram som registrerer hvor du går/sykler/kjører og presenterer bevegelsene både på et kart og som fine grafiske kurver. En fin liten sak for hundekjørere som har sansen for å dokumentere hva de driver med. Jeg vet at flere andre har installert den samme appen, blant andre Lian Husky, Vinterdans og Smistua Husky. SportsTracker har et system for å innlede virtuelle vennskap som gjør det mulig å smugkikke på treningsturene som konkurrentene legger ut. Men systemet krever gjensidig tillit; det betyr at begge parter må akseptere vennskapet, og dessuten være villige til å avsløre hva de driver med…

Nå har jeg installert enda en app; ViewRanger. I likhet med SportsTracker er den basert på GPS-kommunikasjon, men er først og fremst et digitalt navigasjonsverktøy. Den fungerer altså omtrent som et tradisjonelt GPS-apparat der du kan legge inn planlagte turer og logge turer du går eller kjører. Den store fordelen med ViewRanger i forhold til SportsTracker (slik jeg skjønner det) er at systemet baserer grafikken på kart som er lagt inn på telefonen på forhånd, og dermed slipper man å betale teleoperatøren for datatrafikken med online-opplasting av kartinformasjon. Med ViewRanger (i motsetning til SportsTracker) er man heller ikke avhengig av å ha vanlig telefondekning ettersom all kommunikasjon er satelittbasert og gratis (med forbehold om at jeg muligens har misforstått helt…)

Eksempelet ovenfor viser kveldens treningstur med hundene over Grimsmoen. Systemet er i utgangspunktet basert på kartserien i målestokk 1:250.000, men du kan laste inn så mange kartutsnitt du ønsker, fx. fra NGO 1:50.000 serien. Det koster noen kroner, men ikke mer enn at det er overkommelig for et begrenset geografisk område. Jeg betalte et par hundrelapper for å få 1:50.000 kart som dekker de viktigste delene av Folldalsfjella.

ViewRanger kan legges inn som en app på iPhone og Android, og knyttes opp mot en konto på ViewRangers nettsider: http://my.viewranger.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.