Generasjonsskifte satt på vent

De gamle er alltid eldst. Men de unge blir fort voksne nå til dags.
De gamle er alltid eldst. Men de unge blir fort voksne nå til dags.

Sist helg hadde jeg gleden av å følge Femundløpet som omreisende reporter for både papir- og nettbaserte medier. Den siste reportasjen sto på trykk i Østlendingen tirsdag 5. februar.

Ralph Johannessen vant en fortjent seier i Femundløpet. Men hvor trygg er han på at han vil klare å holde ungdommene bak seg også i åra som kommer?
Ralph Johannessen vant en fortjent seier i Femundløpet. Men hvor trygg er han på at han vil klare å holde ungdommene bak seg også i åra som kommer? (Foto: Cilje Helen Abelsen Moe/Femundløpet)

Da Ralph Johannessen i går kjørte inn til seier i årets 600 kilometer lange Femundløp utsatte 54-åringen samtidig generasjonsskiftet i sledehundsporten enda et år.

Langdistanse hundekjøring skiller seg fra de fleste andre idretter på flere måter. Her konkurerer kvinner og menn i samme klasse, og det finnes ingen andre aldersklasser enn junior og senior.

Kvinnene har vunnet flere av de største sledehundløpene, og hvis det ikke står en kvinne på toppen av seierspallen, så har det helst vært en middelaldrende mann med grånende hår og mange rynker i ansiktet.

Noe er på gang

De lengste distansene i Femundløpet eller Finnmarksløpet har aldri blitt vunnet av en mann under 30 år.
[* Som det framgår av kommentarene under dette innlegget stemmer ikke denne opplysningen. Bjørnar Andersen var 25 år (?) da han vant Femundløpet i 2003, og året etter vant han Finnmarksløpet. Jeg kan ikke utelukke at også andre unge vinnere enda lenger tilbake i tid er glemt…]

Men noe er på gang.

Sigrid Ekran var 30 år da hun vant Femundløpet første gang i 2010 – og at en ung kvinne kjørte fra de staute og barske karene bar bud om at «gammelmannspreget» i sledehundsporten er på vikende front.

Lettbygde og kvikke Ralph Johannessen på 54 år demonstrerte i årets Femundløp at alt håp ikke er ute for de over 50. Fortsatt kommer man langt og fort avgårde med mye erfaring i hodet, og mye seig styrke i bein og armer.

Sigrid Ekran er en ung kvinne som har satt gamlekara på plass flere ganger. Andre jenter står for tur.
Sigrid Ekran er en ung kvinne som har satt gamlekara på plass flere ganger. Andre jenter står for tur.

18 minutter

I går nådde han fram til målstreken akkurat i tide, 18 minutter før Arnt Ola Skjerve – en gjennomtrent ung mann med ubegrensede ambisjoner og null respekt for gammelmannsveldet.

Men 18 minutters tidsdifferanse til de unge jyplingene er en skummelt liten margin etter at man har stått på sleden i 43 timer og 47 minutter.

Og Skjerve er ikke alene om å true Ralph Johannessen, Robert Sørlie og de andre veteranene som har dominert norsk hundekjøring i alle år. Resultatlistene fra Femundløpet forteller at ungdommene bokstavelig talt står i kø foran seierspallen.

Kan angre

– Nå kan gamlingene angre på at de lå og dro seg i Tufsingdalen mens jeg kjørte videre til Drevsjø.

Det sa en nokså eplekjekk Arnt Ola Skjerve da han ankom sjekkpunktet i Grimsbu med et tilsynelatende overbevisende forsprang til Sørlie og Johannessen.

Da han skjønte at seieren glapp i innspurten til Røros i går angret han muligens på dette sjakktrekket tidlig i løpet. Men neste gang finner han på noe annet og enda smartere, og da spørs det om superveteranene klarer å henge med i svingene.

– Du skulle ha sagt fra om at du ville ta en kaffepause i sporet på vegen fra Tolga til Røros, så kunne jeg ha ventet på deg, sa Ralph Johannessen til den lett slukørete unge Skjerve etter målpassering i Røros.

Men neste gang kan det hende at bergenseren ikke får sjansen til noe kaffekos med den unge trønderen. Det eneste han vil se er røyken fra et kaffebål som ungdommen forlengst har forlatt.

En middelaldrende og tre yngre hundekjørere. F.v.: Ralph Johannessen, Thomas Wærner, Sigrid Ekran og Arnt Ola Skjerve.
En middelaldrende og tre yngre hundekjørere. F.v.: Ralph Johannessen, Thomas Wærner, Sigrid Ekran og Arnt Ola Skjerve.

5 kommentarer til «Generasjonsskifte satt på vent»

  1. Må si jeg også setter pris på bloggen og det du skriver. Hensikten var å korrigere, men jeg ser at meldingen kan oppfattes som kvass, det var ikke meningen.

  2. jo herre gud, det er ting som skje. jeg sette ihvertfall pris pa innleggene og skrivematen din. fortsatt gjerne som kjent. Koje historier og bildene er topp. hilsen

  3. Bjørnar Andersen vant Finnmarksløpet i 2004, da var han 26 år. Han har vel også vunnet det meste av lange løp i Norge før han ble 30. Som omreisende reporter burde du vite såpass.

    1. Beklager, jeg var nok litt for rask på labben da jeg skrev den formuleringen, jeg burde selvfølgelig ha husket/tenkt på Bjørnar. At løpskommentaren ble skrevet under nokså desperat tidspress er en forklaring, men ingen unnskyldning :)

  4. hyggelig innlegg!
    Men det var vel i 2004 da björnar andersen vant 100 mila. var ikke han under 30 den gangen?
    hilsen fra ttt (tablemushingteamtyskland)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.