Påskeferie i Femundsmarka

På veg nordover Femunden. Sjøen er et mektig innlandshav - lengst nord forsvinner sørenden under horisonten.
Kronglete kjøring mellom steinrøysene i området ved Røvolltjønnene.

Endelig ble det sledetur til Femundsmarka igjen. Det er 10 år siden sist, i 2002, den gang fulgte vi sporet innover langs Røa-vassdraget til Møllerbua ved utløpet fra innsjøen Rogen. Året etter kjørte jeg det lange Femundløpet, som den gang gikk til Kärringsjøen, et bortgjemt overnattings- og serveringssted på nordsida av Rogen.

Nå i påska var jeg  sammen med Øyvind Morstøl, hundekjører bosatt på Røros, men opprinnelig fra Isfjorden.

Se Youtube-video nederst på siden.

Tirsdag kjørte vi over mektige Femunden fra Synnervika til Røsanden og derfra langs et litt småkronglete spor innover forbi turisthytta Røvollen og videre inn til den gamle fløterkoia i den innerste vika ved Øvre Roasten.

Dagen etter var planen å gjøre et forsøk innover Grøtådalen i retning Vonsjøen, men her ble vi stoppet av store partier med barblåst mark og en ugjennomtrengelig labyrint av steinrøyser. Etter flere forsøk ga vi opp ved Krokhåbua og satte kursen vestover igjen, over Røvolltjønnene og ned til Femunden ved Storvikneset.

Gubbtjønnbua er en av mange trivelige Femundmarka-koier som eies av Statsskog og holdes åpen for allmennheten.

Ei mil lenger nord tok vi inn på land igjen og fulgte et spor innover mot Muggsjøene. Vi slo leir og satte opp telt ved Svartsjøen et par kilometer ovafor Femunden. En klassisk Femundsmarka leirplass på en idyllysk, barblåst flekk som jeg spontant døpte for «Påskeodden». Men det er vel lite von om at andre vil ta i bruk navnet. Dagen etter fortsatte vi forbi Langmyrbua og inn til Muggsjøbua, to av de mange åpne koiene som Statsskog holder i hevd og forsyner med ved. Øyvind var ivrig på å fortsette videre innover mot Øvre Muggsjøen, men jeg hadde fått nok av slalomkjøring gjennom småskog og krøkkete steinurer, og dermed ble det retur ned igjen til Påskeodden. Utover kvelden blåste det opp med surt snødrev, og det ble veldig fristende å oppsøke et lunere sted bare noen steinkast unna: Gubbtjønnbua er ei anna lugom og velholdt Statsskog-bu ved østenden av ei av de utallige små tjønnnene i Femundsmarka.

I løpet av fire påskedager med mange stopp undervegs rakk over noen av de fineste områdene i Femundsmarka. Snømangel og barblåste områder gjør at det nærmer seg slutten på årets sledesesong. (Klikk på kartet for å se større versjon)

Øyvind er stor Femundsmarka-entusiast, og har fartet rundt omkring i marka utallige ganger både sommer og vinter. Jeg har hatt noen turer jeg også, og vi brukte mye tid i løpet av de fire dagene på å diskutere hvilket område i Femundsmarka som er mest spennende. Begge to er enige om at turist-tråkket innover langs Røa gir lite av den villmarksopplevelsen man gjerne drømmer om når det skal planlegges tur i eventyrskogene mellom Femunden og dalførene på svensk side. Øyvind trives veldig bra i området mellom Røa og Mugga, og videre innover mot Skjebro-området på svensk side, og jeg er ikke uenig med ham etter årets påskeutflukt. Øyvind snakker også mye om områdene rundt Vonsjøene. Der har jeg aldri vært, men det er absolutt høyt oppe på ønskelista for framtidige ekspedisjoner.

Hvis jeg skal på én ukestur i marka til sommeren, så må det bli å dra ut med kano fra Kärringsjøen. Knapt noe annet sted i Europa kan være mer egnet for kanoeventyr enn Rogen og de bokstavelig talt utallige tjønnene og sjøene i dette området.

2 kommentarer til «Påskeferie i Femundsmarka»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.