Nansen er den største

Fridtjof Nansen

Fridtjof Nansen er den største norske oppdageren/eventyreren gjennom tidene. I hvert fall om vi skal ta avstemningen her på djiihaa.com for god fisk. Nansen fikk 50 stemmer, 7 flere enn Helge Ingstad og 12 flere enn Roald Amundsen. Denne trioen skiller seg klart ut foran andre store navn som Leiv Eriksson, Thor Heyerdahl, Eirik Raude og alle de andre villmarkingene fra både fordums tider våre dager.

I motsetning til de fleste av de andre var Nansen en stor begavelse også på helt andre områder enn polarforskningen. Han har blitt kallt Norges største universalgeni, og mange vil mene at han hadde en større innflytelse som forsker, politiker og diplomat enn som ekspedisjonsleder i arktiske strøk. Men kryssingen av Grønland i 1888 og ferden mot Nordpolen med Fram og Hjalmar Johansen i årene 1893-96 har brent seg fast i den norske folkesjela som nasjonale høydepunkter mer enn kanskje noen andre bragder.

Men en skarve meningsmåling på en privat blogg er neppe nok til å stanse nerdenes diskusjon om om hvem som er størst: Ingstads eventyrlige liv som jeger, fangstmann, oppdager og ikke minst forfatter, Amundsens sydpol-ekspedisjon, seilasen gjennom Nordvestpassasjen og luftskipferden over Nordpolen, Leiv Erikssons oppdagelse av det nordamerikanske kontinentet, Thor Heyerdahls dristige flåtferder, Eirik Raudes oppdagelse av Grønland – er dette mindre begivenheter enn Nansens ekspedisjoner?

Mot slutten av Nansen-Amundsen året passer det uansett å avslutte meningsmålingen. Her er resultatet:

De 10 viktigste polarekspedisjonene

Apropos kåring av polarhelter. Avisa Nordlys og Norsk Polarinstitutt har i fellesskap kåret de 10 viktigste norske polarekspedisjonene. Den lista ser slik ut:

  1. Nansens ferd med Fram 1893–1896
  2. Roald Amundsen til Sydpolen 1910–1912
  3. Nansen på ski over Grønland 1888–1889
  4. Jakten på nye hvalfangstfelt 1892–1893
  5. Roald Amundsen gjennom Nordvestpassasjen med «Gjøa» 1903–1906
  6. Maudekspedisjonen 1918–1925
  7. Gunnar Isahsens ekspedisjon til Svalbard 1907
  8. Sverdrups ferd med «Fram» 1898–1902
  9. Maudheimekspedisjonen til Antarktis 1949–1952
  10. Kagge og Ousland til Nordpolen 1990

Les mer om kåringen av de 10 viktigste ekspedisjonene på www.nansenamundsen.no.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.