Større trafikk i hundeløypene

Maken til nettverk av hundeløyper som jeg har å velge i finnes knapt nok andre steder i landet. Fram til nå har jeg stort sett vært alene om å bruke de fleste av løypene på kartet, men denne vinteren ligger det an til å bli stor trafikk i de fleste av dem. Fem aktive hundekjørere har tilgang til det samme nettverket fra hver sin kennel avmerket på kartet: 1) Ola Husom, 2) Øyvind Mortensen, 3) Jo Are Brennodden, 4) Odd Enget, 5) Kjetil Svanemyr

I løpet av de snart 10 åra jeg har bodd på «Vestfronten» i Folldal har jeg møtt bare en liten håndfull hundespann i det enorme løypenettverket som jeg etterhvert har blitt vant til å tenke på som «mitt». Men denne høsten er plutselig tyngdepunktet for hundekjører-trafikken i Folldal i ferd med å flytte seg fra Grimsbu til midtbygda der jeg holder til.

Jeg har selvfølgelig ingenting i mot å møte andre hundekjørere, tvert i mot! Jeg har virkelig savnet både det å treffe folk i sporet, og ikke minst få hjelp til å brøyte spor. Men så lenge «alle» har hatt Grimsbu som utgangspunkt, så har det altså vært relativt ensomt å dra ut på tur på mine kanter.

Jo Are Brennodden

Jo Are Brennodden og samboeren Anna Skogen har nylig kjøpt et småbruk ved elvekanten bare noen få hundre meter unna meg. Kennelen blir liggende rett ved Femunløypetraseen langs Folla, og dermed kan hundekjørerparet velge om de vil svinge ned på elva og kjøre mot Dalholen eller Grimsbu, eller sørover og inn på løypene rundt Kollutholen, Mjovassdalen, Breisjøen eller Dørålen og Rondane. Grovt anslått vil de ha 50 mil med oppkjørte hundespor å velge mellom utover vinteren. Jo Are og Anna har ambisjoner om å konkurrere hardt til vinteren; Anna skal kjøre Femundløpet 400 km og Jo Are Finnmarksløpet 1000 km.

 

Øyvind Mortensen

Øyvind Mortensen har kjøpt hus og tomt nesten rett over elva for Jo Are og Anne. Øyvind har de siste åra bodd og trent på Hjerkinn, men rundt juletider flytter han og handleren og nærmere 30 hunder ned til huset ved riksvegkrysset i Folldal sentrum. Derfra vil han ha tilgang til de samme løypene som Jo Are og vi andre som bor i området. Øyvind skal også til Finnmark og kjøre 100-mila, mens handleren Ida Heier skal kjøre i hvert fall Femundløpet 400.

 

Lars Monsen

Lars Monsen har kjøpt hytte ved Nygruva oppe i fjellet mellom Grimsdalen og Folldal. Der skal han ha base for treningen fram mot Femundløpet og Finnmarksløpet. Nøyaktig hvordan han tenker å kjøre for å komme seg inn på det omfattende løypenettet i Folldal kjenner jeg ikke til, men han blir nok å se opp og ned elvetraséen, der han også vil ha muligheten svinge av sørover mot Mjovassdalen eller Dørålen.

 

Ola Husom

Ola Husom bor bare et steinkast unna huset der Øyvind flytter inn, og Ola har sin egen utkjøring ned på elva der han kan velge hvilken himmelretning han ønsker å sette kursen mot. Ola har sju hunder og holder hardnakket på at han «bare» er  hobbykjører. Men det hender rett som det er at han legger ut på langturer, og kanskje blir han inspirert til å melde seg på Femundløpet med flere hundekjørere i nabolaget?

 

Odd Enget

Odd Enget bor på Krokhaug, ikke lenger unna enn at jeg såvidt hører bikkjene når han forer og seler opp. Odd er fjelloppsynsmann, men ble nysgjerrig på hundekjørersporten i forbindelse med at han ble involvert i planleggingen av Femundløpet. Han passet seks av hundene til Ida Carlstrøm den vinteren hun gikk Norge på langs, og dermed var det gjort. Siden den gang har han plusset på kennelen med Dingo og Atla, to pensjonerte stjernehunder fra Frankmotunet.

 

Jørgen Langtjernet

Kristin og Jørgen Langtjernet bor på Stadsbuøyen noen kilometer sørover Nord-Atndalen og har sine egne flotte hundeløyper innover Dørålen eller over fjellet mot Breisjøen. Paret har også to døtre og en sønn som er ivrige hundekjørere. Langtjernet-familien har hatt noen runder langs sporet mitt rundt Kollutholen, og det hender vi råkes når jeg tar turen mot Dørålen. Antakelig må de også belage seg på mer trafikk i sine løyper utover vinteren.

13,8 km løpetur med hundene langs skogsvegene på Grimsmoen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.