En godt bevart hemmelighet

Denne vesle tjønna er en godt bevart hemmelighet i Folldalsfjella. Men hva heter den, og hvor ligger den?
Tjønna ligger i et flere kvadratkilometer stort område nesten uten spor etter menneskelig ferdsel.

I går trasket jeg rundt i flere timer i en ganske uveisom og særdeles lite besøkt avkrok i Folldalsnaturen. En miniatyrutgave av Femundsmarka med små tjønner, myrer, eldgammal krokskog og praktisk talt ingen spor etter menneskelig ferdsel. Men et intrikat nettverk av dyretråkk tyder på at her vandrer både elg og rein titt og ofte.

Jeg tipper at de fleste folldøler som ser bildet av tjønna vil slite med å skjønne hvor bildet er tatt og hva tjønna heter. Bortsett fra elgjegere og sauesankere er det sjelden folk som ferdes langs de smale stiene. Et godt bevis for dét er det faktum at det knapt finnes stier som leder inn i området fra nærmeste siviliserte utpost. For å komme til tjønna på bildet må en brøyte seg fram gjennom jomfruelig urskog, uansett hvilken kant en kommer fra.

Utløpet fra tjønna er steinsatt, og vitner om at det har vært folk her tidligere. Både navnet på tjønna og endene som holder til her kan tyde på at det er fisk å få...

Jeg lar med hensikt navnet på tjønna være unevnt. Men jeg kan si så mye som at den ligger som et smykke midt i et flere kvadratkilometer stort område med det samme preget av jomfruelighet. Her finnes det ingen rødmalte steiner, ingen varder, og skal man tro kartet er praktisk talt hver eneste kolle og myrdrag uten navn.

En mulig forklaring på at det store området har fått ligge i fred kan være at dette er statseiendom. Her er det ingen grunneiere som har hatt næringsutkomme fra verken jord eller vatn. De nærmeste gårdene har tillatelse til å hogge ved til eget bruk, men mangelen på traktorveger gjør at skogen i praksis er helt utilgjengelig for utnyttelse.

En ulldott vitner om at en sau er slått i hjel, mest trolig av en bjørn som har herjet i området de siste somrene.

Det forundrer meg at så få mennesker oppsøker slike bortgjemte, men likevel lett tilgjengelige naturperler. Folk vil helst legge trimturene til velkjente trakter, og skygger unna den urørte og hemmelighetsfulle villmarka der en må bruke bruke fantasien og stifinner-instinktet for å finne fram.

Tanken slo meg i går, om at dersom jeg skulle tråkke feil og bli liggende med ødelagt fot, så ville jeg kanskje aldri bli funnet. Ingen mobiltelefonforbindelse, og neppe en eneste vandrer ville komme forbi hele sommeren. Tanken gir en underlig, kriblende følelse av å oppleve et eventyr praktisk talt rett utafor min egen dør. Et fantastisk privilegium å kunne oppleve at det ennå finnes nesten hvite flekker på kartet!

Dette bildet ble tatt med sjølutløser i det samme området i fjor høst. Hvor mange århundrer er det siden den gigantiske krokfurua ble født? Og når veltet den overende?
Eldgammal urskog, krokete, seig, djup og hemmelighetsfull. Når vandret et menneske sist forbi her?

4 kommentarer til «En godt bevart hemmelighet»

 1. Joda, å gå gjennom dette området på kryss og tvers gir mange fine opplevelser. I 2 somrer vandret vi saueoppsyn, og Gåstjønna, Fisktjønna, Dagdulju og et utall ikke navngitte perler er naturlige steder for beitende sau. Mang en gang følte vi bamsen puste oss i nakken her inne, mellom sauekadavrene vi fant. Når vi skal tilbake i området er det lett å stadig finne nye idyller. Det er også noen små bekkfosser her som er usannsynlig spennende og vakre. Det er myrer, vann, bekker, skogområder med eldgammel bjørk og stor kortvokst krag.
  Dit lengter vi tilbake!
  Hilsen Mette og Jan
  Jan

 2. Herlighet…antagelig ikke mange som reker omkring der, nei…

  Flott natur, da! Men det er vel en viss sjanse for å møte bjørn der? :/

  1. Det ble felt en ungbjørn i området der i fjor. Det er muligens en eldre og større bamse i traktene fortsatt, men den har som kjent 12 manns vett og styrer langt unna folk :) Jaktlagene som har prøvd å komme seg innpå sier det er en ekstremt vanskelig jakt nettopp fordi området er så uoversiktlig og ugjennomtrengelig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.