Trugetur i vårskogen

Truger er et alternativ når føret ikke innbyr til verken skigåing eller sledekjøring.

Snøen er i full oppløsning nede i selve dalføret, men de ivrigste har fortsatt brukbare sledeforhold i høgfjellet. Men nå i helga fristet det mer å farte litt rundt i nærområdet for å inspisere vårens frammarsj.

Jeg er så heldig å bo ved foten av Kollutholen, en nokså uanseelig åstopp mellom Grimsdalen og Folldal. Kollutholen rager bare noen få hundre meter over dalbunnen, og hele åsen strekker seg ei mil fra vest mot øst, og er noen få kilometer bred. Men jeg har lært å bli glad i det vesle fjellet, som har vist seg å ha mange bortgjemte «hemmelige» naturperler  – jeg har traska og gått hele kollen på kryss og tvers i flere år og oppdager stadig steder og rariteter jeg ikke har sett før. Små tjønner og idylliske myrdrag, eldgamle og inntørkede krokfuruer – og ikke minst en storslagen utsikt i alle himmelretninger; Rondane i sør, Dovrefjell i nordvest, Knutshø-området i nord, Alvdalsfjella i øst.

Truger er et godt alternativ når føret ikke innbyr verken til ski- eller fotturer.

For hver eneste rusletur innser jeg at man ikke nødvendigvis må reise til Sarek nasjonalpark, eller Alaskas ødemarker, for å oppleve «ekte og uberørt» natur. Den finnes rett foran nesen på meg hver eneste dag – det handler mer om å åpne sanseorganene enn om å reise langt avgårde til eksotiske steder.

Jeg har brukt 5-6 år på å utforske Kollutholen, og jo mer jeg trasker i de skogkledde liene rundt åsen, jo bedre skjønner jeg at et langt liv ikke er nok til å bli kjent med alle trær og blåbærtuer og myrer. Og naturen er i konstant endring, lyset er aldri det samme, humøret mitt varierer, fokuset forandrer seg, tankene er aldri de samme. Hver dag og hver tur har sitt eget særpreg.

Nå i helga fikk jeg en idé om å bygge ei enkel jordgamme, eller kanskje en kombinasjon av jordgamme og steinhytte, bygd utelukkende av naturens egne materialer, helst på et litt bortgjemt sted med utsikt – et «tenkeloft» hvor jeg kan stikke meg bort sammen med hundene og bare være til. Kollutholen har mange sånne steder som kan egne seg. Så spørs det om jeg finner en grunneier som er villig til å avstå noen kvadratmeter av villmarka?

Utsikt mot Rondane fra østenden av topp-platået på Kollutholen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.