Midtsommersola 2013

Sola sto på sitt aller høyeste klokken 05:04 21. juni i 2013. Dette er det siste bildet av midtsommersola sett fra Folldal i år. Vår nærmeste stjerne gjemmer seg bak et lett skydekke.
Sola sto på sitt aller høyeste klokken 05:04 21. juni i 2013. Dette er det siste bildet av midtsommersola sett fra Folldal i år. Vår nærmeste stjerne gjemmer seg bak et lett skydekke.

Bare en liten kommentar til det aller siste bildet av vårsola 2013: Jordkloden har brukt de siste seks månedene på å dreie Nordpolen noen få grader i retning sola, det neste halvåret dreier jordaksen langsomt tilbake igjen. Uten denne fantastisk presise «vinglingen» av jordaksen ville alt liv på både den sørlige og og nordlige halvkule sett helt annerledes ut.

Sola har en diameter på ca 109 ganger jordklodens, og inneholder 99,86 % av all masse i vårt solsystem.  Stjernelyset bruker 8 minutter og 19 sekunder på å nå fram til oss etter at det forlater soloverflatens 5.700 grader. Den intense varmen på solens overflate rekker imidlertid ikke ut til oss. Tomrommet mellom sola og jordkloden er mildt sagt iskaldt; knappe tre grader over det absolutte nullpunktet på ÷273 ˚C. Men når sollyset møter jordatmosfæren skapes det atomære og kjemiske reaskjoner som gjør at temperaturen stiger og gir grunnlag for levende liv.

Den middels store stjerna befinner seg 26.000 lysår fra sentrum i vår egen galakse, Melkeveien. Sammen med en gruppe nabostjerner i den ene av flere armer i spiralgalaksen beveger sola seg med en hastighet på 220 kilometer i sekundet gjennom rommet.

Sola antas å være ca 5,7 milliarder år gammel og er nå halvveis i sin livssyklus. Om ytterligere 5 milliarder år vil den ese ut til en rød kjempe og sluke både jorden og alle andre planeter i de indre regioner av vårt eget solsystem.

I tillegg til å være et fasinerende og mektig astronomisk fenomen, er sola forklaringen på at vi er til. Uten lyset og varmen den avgir ville ingen av oss ha eksistert.

Det er en fin tanke å ha i hodet mens vi ser stjerna kryper ned bak horisonten og jordkloden begynner sin langsomme dreining tilbake mot vintersolverv.

Solen fotografert av Solar Dynamics Observatorys AIA 304. Bildet er tatt i det ultrafiolette området, så fargene er falske.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.